Οι Φυσικές ορμόνες κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ευρεσιτεχνία για μία φυσική δομή, όπως κάνουν με τις συνθετικές ορμόνες, που έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η προέλευση τους, δε σημαίνει ότι βρέθηκαν στη μορφή που τις χρησιμοποιούμε στη φύση, αλλά ότι η φαρμακευτική τους επεξεργασία, η σύνθεσή τους, γίνεται κυρίως από καρπούς της φύσης, δηλαδή το yam και τη σόγια.

Οι Φυσικές ορμόνες δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.

Τα φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Η φυσική προγεστερόνη, έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα. Επίσης φυσική τεστοστερόνη, υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.